Внасяме 100 милиона евро в Инвестиционния план на Европа

Внасяме 100 милиона евро в Инвестиционния план на Европа
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

100 милиона евро е сумата, която България ще внесе в Инвестиционния план на Европа. Парите ще отидат за проекти, финансирани по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), които се изчисляват в размер на 315 милиарда евро. Вноската ще бъде направена чрез съфинансиране на проекти, одобрени от Българската банка за развитие.

България е 8-та държава членка след Германия, Испания, Франция, Италия, Люксембург, Полша и Словакия, която обявява финансово участие още преди ЕФСИ да започне да функционира, съобщиха от ЕК.

"Очаквам страната ни да постигне значителен мултипликационен ефект от тези 100 милиона евро и чрез участието си в Инвестиционния план да увеличи значително частните инвестиции в нашата икономика, за да постигнем по-високи темпове на растеж, повече и по-добре платени работни места и по-висок стандарт на живот за българите", заяви еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. По думите й, България е една от първите страни, които ще вземат участие в Инвестиционния план на Европа.

Припомняме, че през април вицепремиерът Меглена Кунева резюмира Инвестиционния план като целта му е „да събуди частния бизнес в Европа“. 

„Европа е толкова силна, колкото е силно най-слабото й звено. Ако счетем, че България е страна, която още трябва да се подкрепя и е най-слабото звено, то нека работим, за да постигнем една силна и здрава Европа“, посочи още Кунева.

#банка #България #план #ЕК #Кристалина Георгиева #Европа #Меглена Кунева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »