Плашат с клане християните в Йерусалим

Плашат с клане християните в Йерусалим
Снимка: Jerusalem Post
A A+ A++ A

Листовки, разпространени от екстремистите на "Ислямска държава", заплашват с клане християните от Йерусалим. "Войниците на ИД ще работят, за да убият тези хора, така че свещените земи на мюсюлманите да се прочистят от тях“, гласи заплахата, с която осъмна в събота източен Йерусалим.

Листовките призовават християните от Йерусалим да напуснат града до края на месеца Рамазан – 17 юли 2015 г., информира изданието "Общетво и право". В противен случай те щели да бъдат убити. Казва се, че терористичната група знае къде живеят християните в града.

Ислямистите се заканват да започнат претърсване на йерусалимските квартали Беит Ханина, Шуафат, Мюсюлманския квартал в Стария град и Църквата на Божи Гроб.

„Понеже християните нарушиха Пакта на Омар (създаден в момента, когато мюсюлманите са завладели Йерусалим), ние ще направим това“, завършва заплашителната бележка. „Така че заявяваме на християните и неверниците: Махнете се от нашите свещени земи сега, или ще бъдете убити, когато приключи Рамазан“.

Вие ще бъде изклани като овце. Един месец ви стига, за да се махнете“, обясняват екстремистите. Брошурите са били подписани от "Ислямска Държава - Емирство Байт ал-Магдис“.

"Джерусалем пост" пише, че до момента никои араби — християни, които са получили бележката, не са се съгласили да бъде интервюирани, но един израелец с много арабски приятели обясни, че хората от обществото са притеснени и разтърсени от заплахата. "Те са уплашени за живота си и не искат да отидат в полицията, защото те чувстват, че в полицията няма да бъдат отзивчиви", казва мъжът, пожелал анонимност.

„Най-проблемното в този случай е, че конкретни хора не са цел на атаката, а цяла общност, което е дяволски сериозно", продължава той.

"Ако листовки с пречупени кръстове и други подобни заплахи са изпратени в еврейските квартали, хората биха били възмутени. Надявам се и се моля нищо да не се случи след това", заяви израелецът.

Припомняме, че ислямистките издевателства над християните в Сирия и Ирак неочаквано отекнаха в отношенията между Антиохийската и Йерусалимската патриаршия, които без друго не са добри.

Досега двете най-авторитетни православни църкви на Изток имаха "граничен спор" заради поставянето на йерусалимски архиепископ в Катар, който е канонична територия на Антиохийската църква.  Съобщението, разпространено след последната сесия на Св. синод на Антиохийската патриаршия обаче повдига глобални въпроси.

"Архиереите категорично осъждат мълчанието за бедите, постигнали християните в Близкия Изток, и отбелязват нуждата световната общност да бъде информирана за нуждите на прогонените от домовете си сирийци и иракчани", гласи съобщението на синода", отбелязаха антиохийските йерарси в съобщението, с което информират, че са решили да прекратят всяко църковно общение с Йерусалимската църква.

Ислямистките издевателства над християните в Сирия и Ирак наред с унищожаването на паметници от световното културно наследство неочаквано отекнаха в отношенията между Антиохийската и Йерусалимската патриаршия, които без друго не са добри.

Досега двете най-авторитетни православни църкви на Изток имаха "граничен спор" заради поставянето на йерусалимски архиепископ в Катар, който е канонична територия на Антиохийската църква.  Съобщението, разпространено след последната сесия на Св. синод на Антиохийската патриаршия обаче повдига глобални въпроси.

"Архиереите категорично осъждат мълчанието за бедите, постигнали християните в Близкия Изток, и отбелязват нуждата световната общност да бъде информирана за нуждите на прогонените от домовете си сирийци и иракчани", гласи съобщението на синода. За целта през изминалата седмица е открит Антиохийски информационен център в присъствието на стотици журналисти и йерарси от различни християнски изповедания.

- See more at: http://novinite.bg/articles/95686/Antiohijskata-patriarshiya-prekasna-vrazkite-s-Jerusalim#sthash.Ww6nSJAQ.dpuf

#ислямска държава #християните #Йерусалим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »