Реформата на Иванов ще бъде разгром за съдебната власт, смята Близнашки

Реформата на Иванов ще бъде разгром за съдебната власт, смята Близнашки
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият служебен премиер и настоящ експерт към парламентарната група на ДПС Георги Близнашки обяви в парламентарната комисия за промени в конституцията, че реформата на правосъдния министър Христо Иванов ще бъде разгром за съдебната власт и много трудно ще се преодолеят щетите от нея.

Близнашки заяви принципна подкрепа за идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии и го нарече "стъпка в правилната посока".

"Абсурдно е обаче министърът на правосъдието да участва в заседанията на двете колегии. Министърът на правосъдието е политическо лице", категоричен е експремиерът.

"Раждат се много свежи идеи - последната е да се подслушват адвокатите. Изненадвам се, че министърът не го е предложил вече", каза иронично Близнашки.

Конституционалистът се обяви категорично "против" явното гласуване на членовете на ВСС.

"Анонимността на волеизявата е гаранцията за свободно и независимо поведение. Това е абсурдна идея, никакъв имунитет не може да помогне в случая", подчерта бившият служебен премиер, цитиран от БГНЕС.

Според преподавателя по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Евгени Танчев, законопроектът за промяна в конституцията може да се приеме от това Народно събрание и няма нужда да се свиква Велико Народно събрание.

Според проф. Танчев това не важи например за въвеждането на задължително гласуване, което според него може да се случи само от Велико Народно събрание.

По-рано в свое становище Съюзът на съдиите в България подкрепи предложените от МП промени в Закона за съдебната власт.

Най-голямата съдийска организация у нас смята, че ако Висшият съдебен съвет бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурорска, въпросите за статута на магистратите ще се решава по самостоятелен начин.

Според члена на УС на ССБ Атанас Атанасов е по-важно дали ще се стигне до промяна в начина, по който се сформира съвета. По думите му няма смисъл от това сегашният състав да бъде разпускан, ако следващ ВСС ще се избира по сегашните правила.

Съюзът е на мнение, че постоянно действащ ВСС по-скоро ев ущърб на участващите в него магистрати, защото те се откъсватот работата си.

 

#Георги Близнашки #реформа #Христо Иванов #ВСС #колегии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »