Протестиращи казаха "Не" на споразумение за търговия между ЕС и САЩ

Протестиращи казаха "Не" на споразумение за търговия между ЕС и САЩ
Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Десетки противници на сключването на споразумение за трансатлантическо партньорство в сферата на търговията между Европейския съюз и Съединените щати излязоха на протест в София. Демонстрации имаше и в други европейски страни, предаде ТВ7.

Денят не е избран случайно – днес е националният празник на САЩ – Денят на независимостта.

Повод за недоволството на хората са притесненията, че такъв договор би застрашил средния бизнес.

"С уеднаквяването на нетарифните бариери, предвидено в споразумението, на практика ще се занижат санитарните и хранителни стандарти в търговията и Европа ще бъде принудена да отмени съществуващите в момента забрани за внос на обработени с химични вещества меса и храни. Част от преговорите по ТПТИ са арбитражните съдилища ISDS, в рамките на които големите чуждестранни компании ще могат да съдят държавите без право на обжалване от тяхна страна, ако сметнат, че местни регулации и стандарти им пречат да постигнат планираните печалби. Преговорният процес по ТПТИ се води при пълна непрозрачност, отричайки основното право на европейския гражданин за достъп до информация", коментираха организаторите.

Споразумението още е на етап разискване, като миналият месец Европейският парламент върна за преразглеждне работния текст. Преработеният текст трябва да влезе за обсъждане тази седмица в четвъртък на заседанието в Страсбург.

Преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство стартират през юли 2013 г., но графикът за приключване през 2014 г. не се реализира. На 18 юли 2014 в Брюксел е завършен 6-ти кръг от преговорите без да е отбелязан значим напредък. Изтъкнато е, че допитването до европейски институции и граждани е породило над 150 000 забележки и коментари, които в следващите месеци предстои да бъдат анализирани. В началото на 2015г., след два поредни кръга от преговорния процес, представителят на ЕС признава за трудности в напредъка и прогнозира, че подписването на договор ще се отложи за 2016 г.

#протест #САЩ #ЕС #Европейския съюз #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"