Румяна Бъчварова: Без модернизирано МВР, няма модерна държава

Румяна Бъчварова: Без модернизирано МВР, няма модерна държава
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Без модернизирано Министерство на вътрешните работи, не можем да имаме и модерна държава. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в словото си по повод 136-годишнината от основаването на МВР.

През всичките 136 години на своето съществуване МВР има основополагаща роля в реформирането развитието на българската държава и на българското общество, каза Бъчварова и посочи важната роля на институцията за съвременната ни държава.

"МВР е отговорно и за образа, който страната ни има пред европейските държави и световната общност. Българските правоохранителни органи вече са част от глобалната система за сигурност и работят за нея. Сътрудничеството и ежедневната работа с партньорските служби ни правят част от професионалната и политическата общност, която гарантира спокойствието и сигурността навсякъде по света", каза Бъчварова. Тя посочи, че изпълнявайки своите задължение МВР се изправя ежедневно пред битовите инциденти и социалните конфликти, пред организираната престъпност, осигуряват пътната и пожарна безопасност, ограничават трафика на хора и наркотици, спират контрабандата на стоки, гарантират граничната сигурност.

"Без резултатите от работата ни по всички тези проблеми не би могъл да бъде решен нито един от съществените въпроси в управлението на държавата и ежедневието на гражданите", заяви още Бъчварова и към тези предизвикателства тя добави и борбата с тероризма и овладяването на миграционния натиск и последиците от него.

"Те са проблеми и на европейската, и на глобалната сигурност, а МВР е механизмът, чрез който страната ни работи най-активно с европейските и международни институции на сигурността. Сътрудничеството ни с тях има не само своите преки резултати, то ни помага за да издигаме нивото на работата и уменията ни с темповете, с които се развиват и световните процеси. В процеса на това сътрудничеството МВР работи неизбежно и върви по пътя на своята модернизация и усъвършенстване. Тази посока е без алтернатива, защото независимо от трудностите и проблемите, които срещаме, е единствено правилната. Без модернизирано МВР, не можем да имаме и модерна държава. Вярвам, че и ръководството, и служителите на МВР имаме волята и качествата да отговорим на изискванията на времето и да бъдем активна част от необходимите реформи", заяви министърката на вътрешните работи.

Румяна Бъчварова изрази и друга своя вяра – че с работата и поведението си ще успеят да убедят дори и най-големите си критици и скептици, че вървят в правилната посока. Тя отбеляза и може би най-важната отговорност пред обществото – МВР да работи за налагане на върховенството на закона.

На днешната церемония пред паметника на Незнайния войн присъстваха и бивши министри на вътрешните работи, сред които Цветан Цветанов и Цветлин Йовчев. Тук освен професионалното ръководство на МВР бяха и шефовете на ДАНС, НРС и НСО. На церемонията присъства и премиерът Бойко Борисов.

Източник: БГНЕС

#Румяна Бъчварова #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »