"Турски поток" не може да се построи дори на хартия?

"Турски поток" не може да се построи дори на хартия?
A A+ A++ A

Чуждестранните медии погребват „Турски поток“: строителството на газопровода може да се отложи. Русия и Турция не са постигнали договореност за цената на газа, съобщава Trend.

Подобна новина вече съобщи и агенция Блумбърг. Подобни съобщения може да са начин за оказване на натиск върху„Газпром“ при преговорите с турците, отбелязва „Независимая газета“.

Строителството на „Турски поток“ може да се отложи за неопределено време, съобщава Trend, позовавайки се на източник от турската държавна енергийна компания Botas. Русия и Турция повече от половин година не могат да се договорят за отстъпката за газа. На 29 юни договорът за доставка на руски газ изтече. А без ново споразумение, турската страна не смята да подписва каквито и да са обвързващи документи с Русия.

Освен това Анкара може да подаде иск срещу „Газпром“ в международния арбитраж, което фактически ще замрази всички двустранни преговори по „Турски поток“, пише Trend. За това, че проектът може да бъде отложен поне до октомври заради спор в цената, съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на източници, близки до преговорите.

Не е тайна, че подобни новини не винаги са достоверни, пише изданието. То дава за пример, че през месец май Блумбърг, също, позовавайки се на източници е информирала, че „Сургутнефтегаз“ смята да купи 19,5% от акциите на „Роснефт“. Но от „Сургутнефтегаз“ заявиха, че тези факти нямат никакво основание и са опит за дестабилизиране на пазара на ценни книжа. В дългата история с „Турски поток“, „подобни новини“ може да се използват за принуждаване на Москва към още по-големи отстъпки, пише „Независимая газета“.

По „Независимая газета“

Пълен превод на коментара можете да прочетете в 3e-news

 

#Турски поток #Газпром #Турция #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"