Политиката на икономии в Гърция се провали, заяви Миков

Политиката на икономии в Гърция се провали, заяви Миков
Снимка: БТА
A A+ A++ A

Председателят на БСП Михаил Миков коментира в понеделник резултатът от референдума в Гърция. Той е на мнение, че това е резултат от провалилата се политика на икономии, която се опитаха да водят в южната ни съседка. 

„За мен това е израз на нагласите в гръцките общество по един изключително важен въпрос, свързан с провала на политиката на икономии, на неолиберализма, който води до увеличаване на дълговете, до страдание за народите и никакъв резултата в крайна сметка”, заяви Миков.

По думите му изводите тепърва предстоят и ЕК, и гръцкото правителство трябва да направят такива, за да се стигне до разумно споразумение. „Рано е за пълни изводи, като се изключат тези, които най-запалено пропагандират безропотното изпълнение на една политика, която получава все повече провали”, каза още Миков.

В първият ден от седмицата той представи и обсъди с неправителствени организации законопроекта на БСП лява България за намаляване на данъчната ставка за бебешки стоки на 5%. Червеният лидер конкретизира, че става въпрос за храни за кърмачета, памперси, детски столчета за автомобил, приспособления за хора с увреждания и др.

Представителите на неправителствените организации одобриха предложението. "От 2006 г. до 2014 г. по статистически данни разходите за отглеждане на дете от 1 до 3 години са се увеличи от 200 на 267 лв.", аргументира предложението на левицата Миков. Пред медиите той определи мярката като малка стъпка и знак, с оглед тежката демографска криза в страната – 40 000 деца по-малко се раждат.

"Това е сигнал, че постоянно трябва да се търсят мерки в тази посока, за да се облекчи отглеждането на дете", категоричен бе лидерът на БСП. Той припомни и, че миналата година с бюджет 2015 са били замразени всички социални плащания. "Тук не става въпрос за стимулиране на раждаемост, но това е знак, че държавата разбира проблема на семействата, които имат деца", подчерта председателят на левицата.

Законопроектът ще бъде внесен в парламента още тази седмица. 

#Михаил Миков #БСП #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"