Плевнелиев призова в петък да се вземе решение за продължаване на съдебната реформа

Плевнелиев призова в петък да се вземе решение за продължаване на съдебната реформа
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев апелира в петък да се постигне национално отговорно решение за продължаване на съдебната реформа.  Той отново застана зад правосъдния министър Христо Иванов. Във връзка с продължаващите консултации за промени в Конституцията държавният глава заяви позицията си, че е особено важно да не се губи време за осъществяване на съдебната реформа.

Плевнелиев приветства усилията на министър-председателя и министъра на правосъдието за намиране на широко политическо съгласие, което трябва да бъде постигнато на принципна основа. Това се посочва в позиция на държавния глава, разпространена от Прессекретариата на президентството.

Президентът застава твърдо зад министъра на правосъдието Христо Иванов за прилагането на Стратегията за продължаване на съдебната реформа, която беше изработена още по време на служебното правителство, подкрепена от сегашния кабинет и приета от НС с голямо мнозинство.

Държавният глава счита, че при разделянето на ВСС на две колегии трябва да се спазва принципът на независимост на съдебната система, като се даде възможност на всяка една от магистратските общности да се самоуправлява без политическа намеса. Според президента постигането на съгласие за разделянето на ВСС на две колеги и засилване ролята на Инспектората е добра основа, която следва да се подкрепи сега.

Това ще позволи в бъдеще да се продължат усилията за реализирането и на другите добри идеи като отмяната на тайното гласуване във ВСС, разширяването на кръга от лица, които могат да сезират Конституционния съд, промени в Закона за съдебната власт и в процесуалните закони.

 

#Росен Плевнелиев #Христо Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници