Младежи скочиха срещу главния архитект заради ремонта на "Витошка"

Младежи скочиха срещу главния архитект заради ремонта на "Витошка"
A A+ A++ A

Млади хора и недолни от ремонта на столичния булевард "Витоша" се събраха на ъгъла на булеварда с ул. "Иван Денкоглу", за да изкажат своята позиция за качеството на ремонта. Те поискаха и оставката на главния архитект на столицата Петър Диков, предаде БГНЕС.

Организаторите от гражданската инициатива "Спаси София" "откриха" сами обновената след ремонта улица. И тъй като нямаше нито кмет, нито други хора от общината, младежите сами "прерязаха лентата" и отвориха бутилка шампанско. Гергин Борисов каза с усмивка, че в момента откриват цялата "Витошка", защото вече ремонтът приключи официално след три години и сега е моментът да се радваме на новата си придобивка.



Христо Илиев, който е част от гражданската инициатива каза, че са се събрали на флашмоб, защото това е най-представителната улица в София, която е в доста плачевно състояние. "Само две години след като започнаха да ремонтират улицата и една седмица, след като откриха най-новата част – разпадат се павета, фугите са изчезнали на много места, разпадат се пейки, цялостният вид на улицата не съответства на една европейска столица и също така заведенията завземат, експанзират общинските пейки, които са платени с наши средства и ние не можем да ги ползваме", каза Христо Илиев. Тук са част от най-посещаваните заведения. Като подчерта, че не може да говори с факти, доколкото той знае, имало злоупотреби със заявленията за тротоарно право - излизали са извън рамките на позволеното и днес столичният инспекторат правил проверка и открил нарушения – заведенията са се свили малко.

Целта на "Спаси София" е да привлекат гражданското внимание, за да накарат софиянци да се грижат за средата в която живеят, да се интересуват от това какво се случва с новите ремонти и да искат по-високо качество, тъй като това в момента е изключително ниско, според тях.

Основната им критика е към Столична община, тъй като според тях тя не се грижи за интересите на софиянци. "Изключително ниско качествени проекти изпълнява и води и в този смисъл искаме оставката на главния архитект Петър Диков, тъй като смятаме, че той не защитава интересите на гражданите, защитава интересите на частни фирми, на заведения и в този смисъл според нас не реагира адекватно в тази ситуация. Реагира, след като ние вдигнахме малко шум, а не превантивно, както трябваше", каза Христо Илиев.

Гергин Борисов подчерта, че общината в рамките на един ден изпълнила 1/3 от техните искания и по-специално обещала, че ще се пречертаят тротоарните права, така че да не пречат. Другите им искания са свързани с липсата на отношение към гражданите и липсата на отношение към самата градска среда. "Нашият главен архитект за съжаление не знае колко много вреда се нанася на града с подобно отношение на абсолютно безхаберие по отношение на това как се проектират пространствата, как се контролират, как се строят", каза младежът.

#Витоша #ремонт #архитект #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"