Христо Иванов: Промените в Конституцията са като блата на тортата

Христо Иванов: Промените в Конституцията са като блата на тортата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правосъдният министър Христо Иванов допуска обрати по постигнатата договореност за промени в Конституцията, защото все още те не са факт. Само част от неговата идея е приета от депутатите - за промените във Висшия съдебен съвет (ВСС), което обаче е изрично изискване на Европейската комисия (ЕК), заяви Иванов пред БНР във вторник.

Според него на конституционните промени трябва да гледаме като на "блата на тортата" или основата на къщата. Те са само част от конструкцията, която трябва да изградим, за да постигнем препоръката на ЕК за реорганизация на ВСС така, че следващият да заслужава доверие.

"За да можем да прокараме тези промени в Закона за съдебната власт, ние трябва преди това да ги обезпечим конституционно.Очакваме произнасяне на Венецианската комисия, която ще приложи едни много ясни международни стандарти, а това също ще се отрази на средата, в която Конституционният съд ще трябва да взема решения", каза министърът.

Много преди въпроса за избора на парламентарната квота на ВСС предстои също толкова важният въпрос, със сигурност тази есен, за избора на новите членове на Инспектората.

"Каквото и да пишеше в сегашния подписан законопроект, на този етап от процедурата винаги можем да се върнем. Докато не го видим в Държавен вестник, колкото и бомбастично да е по своите съдържания, то винаги е намерение", каза Иванов.

На коментар, че се очертава като министър, който дълго ще остане на поста си, а преди това бе споменавано, че си носи оставката в джоба и ще си ходи след като направи съдебната реформа Христо Иванов отговори: "Това не са взаимоизключващи се неща и второ - не знам дали ще е дълго. Зависи докога има политическа перспектива да се правят реформи. Няма промяна - аз съм с оставка в джоба си".

#Христо Иванов #реформа #Конституция #ЕК #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"