Главният архитект на Царево издавал незаконни разрешения за строеж на къмпинг "Юг"

Главният архитект на Царево издавал незаконни разрешения за строеж на къмпинг "Юг"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният архитект на Община Царево е издавал незаконни разрешения за строеж на къмпинг "Юг". След протести на Окръжната прокуратура в Бургас е прогласена нищожността на четири разрешения за застрояване.

Те са били издадени при груби нарушения и неспазване на разпоредбите на Конституцията и законите. Изградените обекти попадат в имот, изключителна държавна собственост, където допускането на застрояване е незаконосъобразно и противоречащо на Конституцията.

За застрояването на къмпинг „Юг“ прокуратурата е извършила проверка, която е установила, че главният архитект на Царево е издал четири разрешения за строеж. Окръжната прокуратура протестира тези разрешения пред Началника на РДНСК - Югоизточен район - гр.Бургас и спря изпълнението им до разглеждането на протестите.

Главният архитект на Община Царево е издал разрешение за строеж  на „Вилно селище“, по което е предвидено изграждането на 16 вилни сгради. На място е установено започнато строителство.

По инвестиционно предложение „Изграждане на хотелски комплекс „Лазурно море“ в района на къмпинг „Юг“ главният архитект на Царево е издал и разрешение за строеж на „Сезонен хотел“, за строеж на ресторант и за преустройство и пристройка на обслужващи сгради в заведение за обществено хранене, тип Бистро. Тези обекти са реализирани и за тях са издадени съответните удостоверения за въвеждане в експлоатация.

От прокуратурата посочват, че в екологичното ни законодателство са настъпили промени, съобразени с европейски директиви и създаването на екологична мрежа „Натура 2000“. Изискване на националното и наднационалното законодателство е инвестиционните предложения да се подлагат на проверки, за да се оцени въздействието им върху защитените зони.

Установено е наличие на сиви стабилизирани дюни в района на къмпинг „Юг“.  Разрешенията за строеж са издадени, без да е проведена процедура по оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие /3БР/.

Разрешено е строителство и е извършено такова, без да е проведена изискващата се процедура. Това предполага наличието на опасност от унищожаване и увреждане на най-близко разположената защитена зона - част от европейска мрежа „НАТУРА 2000“. 

#главен архитект #Царево #строеж #къмпинг "Юг"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »