Турция позволи на САЩ да ползват нейна база срещу „Ислямска държава“

Турция позволи на САЩ да ползват нейна база срещу „Ислямска държава“
A A+ A++ A

Турция и САЩ подписаха споразумение американските военни да ползват военновъздушната база в Инджирлик, съобщи говорителят на турското Министерство на външните работи Танжу Билгич.

"Договорът засяга само борбата срещу джихадистите от джихадистката групировка "Ислямска държава" и не включва подкрепа за кюрдските военнизирани формирования в северна Сирия", подчерта Билгич, цитиран от ТАСС.

Преговорите между Анкара и Вашингтон за използването на базата в Инджирлик в източна Турция срещу ИД продължиха няколко месеца.

Турски медии твърдят, че в базата има четири американски безпилотници "Придейтър" за събиране на разузнавателна информация за дейността на джихадистите в Сирия и Ирак.

През нощта турската авиация извърши нови удари срещу бази на кюрдските сепаратисти в Северен Ирак и в Югоизточна Турция, предаде АФП.

Правителството обяви, че въздушните удари са извършени срещу „терористичната група“ Кюрдска работническа партия (ПКК). В съобщението се уточнява, че мишена на обстрела са били шест обекта в северната част на Ирак, където се намират укритията на кюрдските сепаратисти.

#Турция #САЩ #Анкара #Вашингтон #Инджирлик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"