Спецполиция за енергетиката обеща Борисов

Спецполиция за енергетиката обеща Борисов
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ще бъде създадено специализирано звено с прокурори, специалисти и служители в ДАНС за контрол в енергетиката, обеща премиерът Бойко Борисов, който посети предприятие „Фрукто” в Сливен заедно с министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

Премиерът заяви, че ще се срещне с представители на БЕХ. „Защото пак има място, където може да ни се изплъзват и да лъжат. Това е между ВЕИ и ЕРП-тата. Там няма никакъв контрол", поясни той.

"Ще им направя едно звено с прокурори със специалисти и ДАНС, които да следят движението на фактурите, защото там надписватт”, посочи премиерът.

Той обясни, че са били предприети всички мерки, за да остане цената на тока на битовите потребители същата.

КЕВР е изцяло независима организация от 9 члена, избрани от парламента по негово предложение, за да няма никакво съмнение в методиката, каза Борисов - „ГЕРБ има 2-ма души вътре, всички други са от други партии”.

Правителството е съкратило разходите в отделните области, но в държавната енергетика се харчи повече, отколкото може, даде да се разбере премиерът.

„Не само с 10% съкращения, но и доста задачи сме дали на службите на сигурност, които да проследят някои от поръчките”, каза Борисов. Според него хората трябва да знаят, че през последните 15-20 години в енергетиката са правени куп безобразия.

„Напомням Ви за Белене милиардите, за Цанков камък милиардите. През 2013 година теглят кредит, от които в момента има нула. Те го теглят и го похарчват без абсолютно нищо. 1 милиард, а лихвите върху него са по 44 милиона лева”, аргументира се Борисов.

„Падежът му пада през 2018 година. Ако можете да смятате ще видите, че 400-500 милиона лева ще платим лихви по нещо, което е хвърлено във въздуха. Кой да ги плати тези пари? Държавата? Ама държавата сте вие, ние”, коментира министър-председателят.

За обекта на днешното му посещение Борисов каза: "С 5 милиона лева се прави фабрика като слънце. Стотици хора работят, продукцията се изнася, държавата придобива добавена стойност, печелим всички".

В същото време в енергетиката по 44 милиона лева лихви и общо 3,7 млрд. лева са задълженията на държавната компания. "Не са 3 лева, 300 милиона, а 3,7 млрд лева", посочи Борисов. По думите му има три подхода и всички те са били приложени с новия закон за енергетиката. 

 

 

#контрол #енергетиката #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »