Поляха Борисов с чудотворна вода от свещен кладенец (СНИМКИ)

Поляха Борисов с чудотворна вода от свещен кладенец (СНИМКИ)
снимка: Facebook
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов направи обиколка из комплекс "Стара Плиска" заедно с министрите Лиляна Павлова, Владислав Горанов и Ивайло Московски.

Преди няколко месеца правителството отпусна 500 000 лева за проучване, реставрация и консервация на археологическия комплекс в първата българска столица.

"Реставрацията протича в няколко етапа, като ние разгледахме „Свещения кладенец”, в чиито води се смята, че е бил покръстен самият княз Борис и някога са вадили вода за първите покръствания. Божидар Димитров ни поля с вода от кладенеца", похвали се Борисов във "Фейсбук".

За бликналата при разкопките на Свещения кладенец на Голямата базилика чудотворна вода съобщи преди около десет дни директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Част от комплекса са Голямата Базилика, която е дълга почти 100 метра, тайните входници, които представляват тунели, водещи към дворцовия център, малко дървено укрепление с баня, кръгла каменна площадка и сграда във вътрешния град.

"Интересно е, че някога първата българска столица се е простирала на 23 квадратни километра и е най-големият град в Европа през VII век. Константинопол, столицата на Източната римска империя по това време, е с площ едва 14,5 кв. км. Плиска е и първият град от камък в Европа след края на Римската империя", пише премиерът.

Той изрази надежда комплексът „Стара плиска” да се превърне в културно-исторически център, където посетителите да виждат поетапно, през вековете, какви събития са се случвали по нашите земи преди 1150 години.

 

 

#Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници