Над 50% от магистратите се съмняват в морала на членовете на ВСС

Над 50% от магистратите се съмняват в морала на членовете на ВСС
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 50% от магистратите се съмняват в морала на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това показва анкета, поръчана от ВСС, резултатите от която бяха приети на едно от последните му заседания, предаде "Правен свят".

В анкетата са участвали 1592 магистрати и 3628 съдебни служители, както и граждани и юристи извън системата.

Повече от половината (56.36%) магистрати са на мнение, че членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) са податливи на външен натиск и се съмняват в морала им (52.95%). С това си обясняват ниското доверие към кадровия орган на системата.

Третата причина за ниското доверие към членовете на съвета, изтъквана от хората в системата, е недостатъчно добрият подбор на членовете му.

Съдебните служители сочат като важен фактор за ниското доверие във ВСС непознаването на работата му (49.42%), извеждат и липсата на прозрачност в дейността му (45%).

Изследването показва, че мнозинството от всички анкетирани групи е на мнение, че ВСС трябва да работи по-прозрачно.

Проучването, поръчано от съвета, потвърждава, че повечето граждани по-скоро нямат доверие в съдебната система. Анкетата е установила, че близо 57% от хората, участвали в допитването, отговарят с "не" или "по-скоро не" на въпроса дали имат доверие в системата. Едва 15,7 на сто от гражданите казват, че вярват на съдебната власт.

#ВСС #анкета #магистрати #съд #доверие #морал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"