''Лекари без граници'' искат да лекуват бежанците в Македония, отговорът се бави

''Лекари без граници'' искат да лекуват бежанците в Македония, отговорът се бави
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Международната организация "Лекари без граници" вече месеци наред не могат да получат разрешение от македонското Министерство на здравеопазването, за да окажат медицинска помощ на бежанците, които пристигат в страната.

Това съобщава македонската телевизия "Нова", цитирана от БГНЕС, позовавайки се на източници от неправителствения сектор.

Според телевизията досега няколко лекари са били в Македония, но така и не са получили разрешение да помагат на имигрантите. От организацията искат разрешение да поемат цялата грижа за идващите в страната бежанци, които се нуждаят от медицинска помощ, лечение, операции и други интервенции. Всички разходи ще бъдат поети от организацията.

Според източниците на телевизията, държавата няма да се ангажира със средства в дейността на "Лекари без граници", които най-вероятно ще сключат договор с медицинско заведение, където ще могат да извършват необходимите манипулации.

Пред телевизията от министерството са потвърдили, че представители на организацията са предоставили меморандум за сътрудничество. Отговорът на Скопие обаче все още се бави.

По време на сблъсъците на имигрантите със силите на реда в края на миналата седмица на гръцко-македонската граница, при които беше използван сълзотворен газ, единствено представители на "Лекари без граници" са оказали помощ на пострадалите, допълва "Нова".

#Македония #бежанци #правителство #неправителствен сектор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"