ВКБООН: ЕС трябва да се бори с трафикантите, които разширяват бизнеса си

ВКБООН: ЕС трябва да се бори с трафикантите, които разширяват бизнеса си
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ЕС незабавно трябва да се справи с нелегалния трафик на хора. Това каза за радио ''Фокус'' Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

„Необходимо е Европейският съюз да се пребори с каналджиите и трафикантите на хора, включително и с по-голямо задълбочаване на работата между полицейските служби на страните членки, разузнавателните служби, включване на международни организации“, каза Чеширков.

Той коментира, че каналджиите стават още по-безскрупулни, не зачитат човешкия живот и все повече разширяват бизнеса си. 

 Според него е нужно паралелно с това да се инвестира в достойни условия за прием на пристигащите бежанци и да се осигури достъп до убежище.

„Трябва да бъдат създадени законни пътища към Европа и да се инвестира в програми за хуманитарен прием, да се издават хуманитарни визи. Явно е нужно комплексно действие от страна на Европа, но това не може да се случи без участието на всички страни членки“, категоричен бе Чеширков.

Той допълни, че трябва да се подкрепят страните, които първоначално приемат бежанците, каквито са Турция, Ливан и Йордания, тъй като тези страни са приели вече над 4 млн. бежанци от Сирия. Чеширков коментира, че е необходима нова програма на ЕС за подкрепа и на страни, които не са членки. Той уточни, че над 60 млн. души са изселени насилствено от своите домове в световен мащаб и е нужно обединяване на международната общност.

#политика #ЕС #бежанци #мигранти #ВКБООН #ООН #трафиканти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"