ВСС решава съдбата на Светлозар Костов

ВСС решава съдбата на Светлозар Костов
Светлозар Костов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На редовното заседание на Висшия съдебен съвет на 17 септември (четвъртък) ще се обсъжда искането за отстраняването на административния ръководител на Специализираната прокуратура Светлозар Костов, предаде БГНЕС.

До искането за освобождаването на обвинителя се стигна в края на август, когато стана ясно, че Костов е издал постановление, с което отлага с три месеца изпълнението на присъдата от над пет години затвор на Росен Петров – Животното.

Причината са били твърдения на осъденото лице, че страда от заболяване. С действията си Светлозар Костов пренебрегва становище на наблюдаващия прокурор, според което осъденият не страда от тежкото заболяване, както се твърди.

В четвъртък ВСС трябва да се произнесе и по искането на председателя на Софийския градски съд за образоването на дисциплинарни производства срещу четирима съдии от СГС, които са допуснали сериозно забавяне по дела. Калоян Топалов иска наказание за колегите си Елка Пенчева, Златка Чолева, Олга Кадънкова и Рени Коджабашева за “системно неспазване на сроковете, предвидени в процесуалните закони”. 

Росен Петров бе задържан в средата на август в Несебър. През февруари т.г. той е осъден на три година и три месеца затвор за разпространението на наркотици. Той се признава за виновен, че в продължение на седем години е бил част от организира престъпна група на Златомир Иванов – Баретата. През 2006 г. Животното е осъден условно на две години и за убийство по непредпазливост. Така общото наказание става пет години и три месеца. В началото на август Росен Петров, нахлу в зоналния клуб на БФС на Националния стадион “Васил Левски” и е сочен за един от тарторите на агитката на ФК ЦСКА.

Срещу прокурор Светлозар Костов има общо четири производства. Прокурорът е обвинител и по делото “Октопод” срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, което продължава вече пет години. Светлозар Костов доби популярност в началото на 2009 година, когато водеше и делото за убийство, заведено срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Ставийски. През 2008 г. Костов е прокурор и по делото срещу наркобандата на несебърския бос Димитър Желязков – Очите, който вече излежа присъдата си за търговия с дрога.

#Светлозар Костов #специализирана прокуратура #ДЕЛА #Росен Петров #Несебър #ЦСКА #производства #прокурор #ДЕЛА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"