Бежанците да приемат християнството доброволно, заяви Божидар Димитров

Бежанците да приемат християнството доброволно, заяви Божидар Димитров
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

 Бежанците трябва доброволно да приемат християнството. Стотици мигранти вече са се обърнали към германски протестантски църкви, с молба да приемат християнството, заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров студиото на Нова телевизия.

„Не съм поискал покръстване на бежанците, само обясних, че това през средните векове е практиката на европейските държави, включително и на България, за да се справят с огромните бежански вълни”, коменитра Димитров.

Директорът на НИМ обясни, че през средните векове от Азия тече непрекъснат поток от народи, които взаимно се натискат в гърба и когато стигнат до границите на здраво централизирани държави като Византия, България и Западната Римска империя, те молят да влязат, ние ги допускаме и ги разселваме.

„Условието, без което не може за народите, които са влизали в България, е било да приемат християнската вяра. Те са влизали в Дунава, целували са кръста и толкова. От там нататък те са попадали в системата на държавата – армия, училища, обучения на български език и в рамките на 20-30 години са изчезвали", каза още Божидар Димитров.

#Божидар Димитров #Димитров #бежанци #християнство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"