Откриха античен Болярски квартал край Търговище

Откриха античен Болярски квартал край Търговище
Разкриха основите на Болярски квартал край Мисионис. Снимка: targovishtebg.com
A A+ A++ A

Археолози разкриха основите на античен Болярски квартал край древното селище Мисионис до Търговище. Той е бил на площ над 700 декара и с население около 6000 души. Като база за сравнение те посочват гъстотата на строежите на големите дву- и триетажни сгради.

Древният град е съществувал до идването на османските нашественици през XIV век. При разкопките са открити остатъци на над 50 чаши и по тази причина мястото е наречено от археолозите „Кръчмата“.

„Всички антични сгради са преизползвани през Средновековието, гъсто е застроено... Вече в по-късния период и самите антични сгради са преградени вътре вторично и това е показател за този непрекъснат живот“, обясни археологът Ангел Конаклиев.

Находките са се запазили благодарение на петте погребения от Второто българско царство върху тях, обясни археологът Стефан Иванов. „След тези погребения това е било място, до което никой не е искал да припарва или изобщо да го нарушава, тъй като това са гробища“, каза той.

По време на разкопките на това място са открити над 120 артефакти. Последните намерени предмети са два дамски пръстена и обеца от Средновековието, остатъци от прозоречни стъкла от византийско време, както и керамична африканска плочка с щампована на нея антилопа.

#Мисионис #Търговище #разкопки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »