В Златосел откриха неизвестни досега на науката мегалити

В Златосел откриха неизвестни досега на науката мегалити
Снимка: https://bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Нови, неизвестни досега на науката мегалитни съоръжения, бяха описани по време на експедиция, начело с траколога проф. Валерия Фол. За откритията се разказва в новия брой на Списание 8.

Едното от новооткритите съоръжения е долмен (камера, сглобена от каменни плочи), който според проф. Фол е най-големият, откриван досега на наша територия. Долмените (на бретонски: taol maen — каменна маса) са мегалитни съоръжения, изградени от няколко положени отвесно каменни плочи, които образуват камера и са покрити с друга каменна плоча. Названието произлиза от външния вид на обичайните за Европа конструкции — повдигната на каменни опори плоча, напомняща маса.

Само покривната плоча на мегалита има площ от над 25 кв.м. Освен с размерите си съоръжението впечатлява и с местоположението си – намира се в Средна гора над с. Златосел, община Брезово. Долмени в този район не са откривани, находката разширява ареала, в който тази архитектурна и строителна традиция е регистрирана на наша територия – досега се смяташе, че долмените са разпространени само в Сакар, Странджа и Източните Родопи.

Долменът е с перфектна ориентация на изток и според археоастронома доц. Алексей Стоев отразява много напреднало астрономическо знание.

Долмените са гробници и са най-ранните примери за монументална гробична архитектура по нашите земи. Този над с. Златосел е много ранна (поне от второто хилядолетие пр.Хр.) фамилна гробница на тракийска царска фамилия или на местен парадинастичен род. Че тракийски парадинастичен център е съществувал в района, е известно отдавна.

Експедицията попадна и на гигантско каменно „яйце“, изправено на острата си страна над нарочно издълбан улей в материковата скала. Според проф. Фол то отразява вярвания на древните, свързани със свещеността на камъка, и символизира раждането на живота. В старателно заравнената скала около яйцето са вдълбани жертвеници, ритуални площадки и стълби.

#експедиция #гробници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »