СЗО: Алкохолът убива повече хора от СПИН-а и туберкулозата

СЗО: Алкохолът убива повече хора от СПИН-а и туберкулозата
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Страстта към веселите напитки убива ежегодно над 3,3 милиона човека, алкохолът е виновен за смъртта на 5,9 на сто от смъртните случаи на планетата на година, сочи проучване на Свеговната здравна организация (СЗО), публикувано по-рано днес.

Глобалният ръст на злоупотребата с алкохол се свързва с растящите доходи на населението на Африка, Азия и Индия, както и традиционното пиянство в редица развити държави.
И независимо от това, че алкохолизмът струва изключително много на държавите, редица правителства отделят на този проблем твърде малко внимание, отбелязва СЗО.

Според "Евробарометър", най-висок процент на общо употребяващи алкохол в Европейския съюз се открива в Дания - 93 на сто, Швеция - 90 на сто и Холандия - 88 на сто, а най-нисък в Португалия - 58 на сто, Италия - 60 на сто и Унгария - 64 на сто. За България този процент е 73 на сто, допълва доц. Димитров.

Над 200 милиона от пълнолетните европейци употребяват алкохол ежедневно - жените до 20 мл. абсолютен алкохол, мъжете - до 40 мл., като при 58 милиона от тях употребата е над това количество, казва експертът. Всяка година приблизително 23 милиона стават зависими от алкохола. СЗО посочва, че 76,3 милиона души в света имат заболяване или разстройство свързано с употребата на алкохол. Злоупотребата с алкохол е един от четирите рискови фактори, заедно с тютюнопушенето, нездравословното хранене и ниската физическа активност, според данни на СЗО. Тя е на трето място по значимост като рисков фактор за болести, преждевременна смъртност и инвалидност в света и обуславя 9,2 на сто от общото бреме на болестите в развитите страни.

Над 200 милиона европейци пият ежедневно. Делът на злоупотребяващите с алкохол мъже е 1.7 пъти по-голям от този на жените (съответно 21.8 на сто и 13.2 на сто). Злоупотребата е по-често разпространена при мъжете във възрастта 35-44 и 45-54 години, а сред жените - във възрастта 35-44 години.

Резултатите от "Национално изследване на факторите на риска, свързани с начина на живот сред население на възраст 25-64 г".,показва, че около 13 на сто от българите консумират концентрати всеки ден. Консумацията на вино е по-рядка - ежедневно консумират вино 5,8 на сто от мъжете и 2,2 на сто от жените, а за бирата процентите са съответно 21,7 на сто от мъжете и 3,6 на сто от жените.

Трябва да се има предвид, че това е официално регистрирана консумация. В страните от Балтийския регион и Югоизточна Европа (включително в България) нерегистрираната консумация е висока, като някои източници я определят като 5 литра на възрастен на година.

Според проучването, всеки пети българин употребява алкохол редовно.

#алкохол #СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници