Събарят стария терминал на Летище София

Събарят стария терминал на Летище София
Предвижда се новият терминал да е с две галерии, с 16 или 18 ръкава, плюс паркинг на няколко нива. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Старият терминал на Летище София ще бъде съборен и на негово място до 5 години ще бъде построен нов и по-голям от сегашния Терминал 2, съобщи изпълнителният директор на аерогарата Веселин Пейков.

По думите му идеята ще залегне в актуализирания генерален план за развитие на летището, който трябва да бъде готов догодина.

Според Пейков е икономически по-изгодно да се построи нова сграда на мястото на старата, предаде БНТ.

„От 1937г., когато е открито, старото Летище София, чиито наследник е днешният Терминал 1, е посрещнало и изпратило десетки милиони пътници. Част е от спомените им, свидетел е на история. Времената сега са други”, аргументира идеята си началникът на аеропорта.

„Терминалът може да бъде разрушен и на негово място да бъде построен нов, съвременен терминал, който да обслужва между 5 и 6 млн. пътника на година, което е два пъти повече, отколкото Терминал 2", каза Пейков.

Двойното увеличение на пътниците се очаква след края на световната криза, уточни Пейков.

Предложението е и заради липсата на алтернативни площи за нов – 3-ти терминал, и готовата инфраструктура на стария, което би излязло в пъти по-евтино, сочат изчисленията му.

Той увери, че ако експертите одобрят плана, всяко парче история от стария терминал ще бъде вградено в новия.

Предвижда се той да е с две галерии, с 16 или 18 ръкава, плюс паркинг на няколко нива. Водени от сантимента, пътниците обаче не приемат идеята, добави директорът на аерогарата.

Дръзките идеи на ръководството на летището не се изчерпват до Терминал 1. За първи път в общественото пространство беше добавена и още една - за раздържавяване на целия аеропорт.

„Летището трябва да бъде дадено на концесия. Даже може да се помисли и за цялостното приватизиране на летището. На много места в Европа и света летищата са частни и ние би трябвало да следваме световния опит", обясни Пейков.

По думите му, ако идеята за приватизация на столичния аеропорт е в зародиш, то отсега е ясно, че за финансирането на изграждането на бъдещия Терминал 1 ще се търсят няколко възможности.

„Основните са от европроекти и публично-частно партньорство”, каза още Веселин Пейков.

#летище София #Терминал 1 #Терминал 2 #Веселин Пейков #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници