Паника в САЩ заради смъртоносната ебола

Паника в САЩ заради смъртоносната ебола
Еболата е смъртоносен вирус. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Епидемия от смъртоносния вирус ебола в Западна Африка предизвика страх в САЩ. Вирусът накара американските здравни власти да обмислят издаването на предупреждение за опасност при пътуване в региона. Властите в Либерия затвориха всички училища, американският Корпус на мира изтегли доброволците си от Западна Африка, но Белият дом няма да отмени срещата на африканските лидери в САЩ следващата седмица.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) вирусът е отнел живота на 672 души в три африкански страни. Успоредно със смъртните случаи в Западна Африка, нараства притеснението за разпространението му и в други части на света. Двама доброволци от Корпуса на мира, изложени на вируса в Либерия, са в изолация и под наблюдение, преди да могат да се завърнат в САЩ. Американските здравни власти обмислят повишаване на предупреждението за пътуване до най-високото ниво.

И докато хуманитарните работници, повалени от ебола, показват признаци на подобрение, всички 340 доброволци от САЩ се изтеглят от Либерия, Сиера Леоне и Гвинея заради разпространението на епидемията.
Болестта вече отне живота на баща на три деца от Минесота, летял в Западна Африка. Починал в Нигерия, след като се заразил в Либерия. Съпругата му говорила с него само няколко дни преди смъртта му. Раказва, че той отишъл да помогне на болната си сестра. Симптомите й напомняли малария и затова никой не могъл да предположи, че е ебола.

Либерия затвори част от границите си и всички училища. На летищата в засегнатите страни здравните власти започнаха проверка на пътниците и информационни кампании за предпазване от ебола.

Припомняме, че епидемията започна от Гвинея през февруари и се разпространи в Либерия и Сиера Леоне. Ебола убива до 90% от заразените. Вирусът се разпространява чрез контакт с телесни течности. За болестта няма специална ваксина или лечение.

#ебола #Африка #Гвинея #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници