Японци откриха 30-минутен метод за диагностика на ебола

Японци откриха 30-минутен метод за диагностика на ебола
Учените продължават да търсят ефективна ваксина против смъртоносната зараза. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Японски учени откриха 30-минутен метод за диагностициране на смъртоносния вирус ебола.

Професор Джиро Ясуда и неговият екип от университета в Нагасаки твърдят, че техният метод е по-евтин и бърз, отколкото системата, която в момента се използва в Западна Африка, където инфекцията уби повече от 1500 души.

„Новият метод е по-лесен, отколкото сегашният, и може да се използва в страни, където скъпото оборудване за тестване не е на разположение“, каза Ясуда в интервю пред АФП. Методът на японските учени „усилва“ гените, специфични за вируса ебола, които се откриват в кръвните проби и телесните течности. 

Към момента като антидот на опасната зараза е единствено препаратът Zmapp – серумът, който вече спаси живота на  четирима заразени лекари

Припомняме, че ебола обхвана пет държави в Западна Африка – Либерия, Сиера Леоне, Гвинея, Нигерия и Сенегал. Сенегал потвърди първия случай на заболял на 29 август – само седмица след като затвори границата си с Гвинея.

По официални данни заразените в петте държави са 3069. Близо 40% от тях са заболели през последните три седмици. Смъртните случаи вече са над 1500.

 

#ебола #Япония #Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници