Честито, Пловдив!

Честито, Пловдив!
Снимки от Пловдив: Даниел Димитров
A A+ A++ A

Пловдив да  бъде „Eвропейска столица на културата“ за 2019 г. в България. Това препоръча независимата комисия за подбор, оценяваща българските градове.

Другите три града, одобрени след първия кръг на конкурса през декември 2013 г., бяха София, Варна и Велико Търново.

Официалното номиниране на Пловдив от страна на Съвета на министрите на ЕС се очаква да стане през май 2015 г.

Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, заяви: "Поздравявам Пловдив както за спечелването на конкурса, така и за това, че ще бъде първата Европейска столица на културата в България. Конкурсът беше тежък с осем първоначални кандидати, от които бяха подбрани 4 финалисти. Убедена съм, че посетителите от Европа и целия свят ще могат не само да открият забележителностите на Пловдив, но и да оценят културното многообразие, история и ценности на нашия континент. Убедена съм, че титлата ще донесе на Пловдив и околностите му значителни дългосрочни културни, икономически и социални преимущества, както видяхме при предишните Европейски столици на културата“.

В съответствие с решението на Европейския парламент и Съвета на министрите на ЕС, с което се определят критериите за получаване на титлата „Европейска столица на културата“, България и Италия са двете държави членки, които ще си поделят титлата през 2019 г.

Окончателният подбор на град в Италия ще се състои през октомври

Кандидатите там са Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена.

В критериите се посочва, че градовете следва да подготвят културна програма с подчертано европейско измерение и да стимулират участието на гражданите от града и цялата страна. Програмата трябва да има трайно въздействие и да допринесе за дългосрочното културно и социално развитие.

Европейското измерение е отразено в избраните теми и начина, по който са организирани проявите в програмата. Насърчава се сътрудничеството между културните среди от различни държави на ЕС.

Процесът на подбор на европейска столица на културата

започва с фаза на предварителен подбор, след което се изготвя списък

с първоначално одобрените градове. Окончателното решение се взема девет месеца по-късно. След това избраният от комисията за подбор град се определя официално от Съвета на министрите на ЕС.

Комисията, която оценява кандидатурите на градовете, е съставена от 13 независими експерти в областта на културата: шест, от които се назначават от държавата членка, а останалите седем - от европейските институции.

Европейските столици на културата през тази година са Юмеа (Швеция) и Рига (Латвия), през 2015 г. ще бъдат Монс (Белгия) и Пилзен (Чешка република). Вроцлав (Полша) и Доностия Сан Себастиан (Испания) са през 2016 г., Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) през 2017 г. и Ла Валета (Малта) и Леуварден (Нидерландия) -  през 2018 г.

#Пловдив #Европейска столица на културата #2019 #избор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници