Ако седите по-малко, ще живеете по-дълго

Ако седите по-малко, ще живеете по-дълго
A A+ A++ A

Заседналият начин на живот съкращава живота. Това показва изследване на Каролинския институт в Швеция, направено с 49 души над 65-годишна възраст и с наднормено тегло.

Равнището на физическата им активност е било ниско. Половината от участниците са изпълнявали програма за тренировки, продължила 6 месеца.

Учените изчислявали натоварванията с помощта на дневник и крачкомер, измерващ колко крачки са правили всеки ден участниците. Установили са също по колко време са прекарвали в седнало положение.

Известно е, че продължителността на живота силно зависи от дължината на теломерите, разположени в края на хромозомите. Теломерите забавят стареенето, предотвратявайки износеността и слепването на хромозомите, както и промените в генетичния код.

И макар хората, които са правили повече физически упражнения, да са били по-здрави, най-важният фактор за удължаване на теломерите се оказал друг – колко време хората прекарват седнали. Колкото по-малко време човек е седял, толкова по-дълги били неговите теломери, съответно шансовете му да живее по-дълго били по-големи.

#здраве #наднормено тегло

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници