Хроничната умора показва мозъчно увреждане

Хроничната умора показва мозъчно увреждане
A A+ A++ A

Хората, страдащи от синдрома на хроничната умора, имат мозъчни аномалии. Това показва проучване, направено с различни техники на сканиране на мозъка.

Синдромът, известен също като миалгичен енцефаломиелит, се характеризира с устойчива и необяснима умора, която трае месеци, дори години, въпреки почивките. Миалгия означава болки в мускулите, а енцефаломиелит - възпаление на главния и гръбначния мозък.

Смятан за неврологично разстройство, той

често се появява внезапно

причинявайки бързо и значително влошаване на здравето. Само в САЩ са засегнати над един милион души - възрастни и деца.

За нуждите на новото изследване е използван ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на 15 пациенти, мъже и жени, които имат синдрома, както и контролна група от 14 души от двата пола и на същата възраст, но в добро здраве.

Резултатите показват, че хората, страдащи от синдрома на хроничната умора, са с малко по-нисък обем на бялото вещество. Те също имат

ненормална дифузия на водните молекули

в част от бялото вещество в дясното мозъчно полукълбо.

Изследователите са открили у пациенти, страдащи от този синдром, аномалии в две части на мозъка, които свързват предния дял и темпоралния лоб.

"Колкото тези две части на мозъка са по-различни от обичайното, разбирайте по-големи на външен вид, толкова симптомите са по-тежки", обяснява д-р Майкъл Зейнех асистент по радиология в медицинския факултет в Станфорд, Калифорния. Това позволява да се предвиди възможността да има биомаркер за синдрома на хроничната умора, което може да помогне при диагностицирането.

Хипотезата за вирусен причинител

се подкрепя все повече, защото инфекцията често се определя като отключващ фактор, свързан с дисфункция на имунната система.

Симптомите не се ограничават само с голямата умора, но са и ставни и мускулни болки, главоболие, подути лимфни възли, стомашно-чревни проблеми и повишено кръвно налягане.

#ядрено-магнитен резонанс #умора #мозък #аномалии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници