Драма в ЕС: Меркел няма против Лондон да напусне съюза

Драма в ЕС: Меркел няма против Лондон да напусне съюза
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Немският канцлер Ангела Меркел призна за първи път, че излизането на Великобритания от ЕС е напълно възможно. Това твърди изданието Spiegel, позовавайки се на документи от кабинета на канцлера и на външното министерство на страната.

Причината Обединеното кралство да напусне Общността обаче не е драстичното увеличение на вноската на Англия в бюджета на ЕС с повече от 2 млрд. евро. Драмата, която Острова изживява с имигрантите от други европейски страни, може да се окаже основен мотив за края на европейското членството в организацията.

Английският премиер Дейвид Камерън обяви намерението си да въведе квоти за националните осигурителни номера за пришълците. С мярката той смята, че ще успее да намали драстично имиграцията на Острова. Намерението му обаче вбеси вече бившия председател на ЕК Жозе Барозу, а наследникът му Жан – Клод Юнкер заяви, че не е склонен на никакви компромиси спрямо въпросите на вътрешно европейската имиграция.

Германският канцлер Ангела Меркел също е категорична, че няма да подкрепи каквито и да било планове за промяна на правилата за свободата на движение, които позволяват неограничен брой мигранти от ЕС да живеят и работят във Великобритания.

В правителствените кръгове се коментира, че трябва да се положат усилия Англия да остане в ЕС, защото след това няма да има връщане назад. Камерън е подложен на силен натиск и заради предстоящите избори през май, като крайнодясната Партия за независимост на Найджъл Фараж набира преднина именно с антиевропейската и антиимигрантска риторика.

#Ангела Меркел #Лондон #Европейски съюз #Дейвид Камерън #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници