Влезе в сила спирането на огъня в Украйна

Влезе в сила спирането на огъня в Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Примирието в Източна Украйна влезе в сила в нула часа на 15 февруари. Спирането на огъня бе договорено на 12 февруари в Минск след преговори с участието на "нормандският формат" - ръководителите на Русия, Украйна, Германия и Франция.

Малко преди полунощ украинският президент Петро Порошенко издаде заповед за спиране на огъня в Донбас.

"Издавам заповед към Въоръжените сили на Украйна, Националната гвардия, подразделенията на МВР, Граничната служба да прекратят огъня", обяви президентът.

Аналогична заповед издаде и украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков. Той нареди на всички подразделения на милицията и Националната гвардия да спрат огъня по цялата фронтова линия.

Народната милиция на провъзгласената Луганска народна република (ЛНР) също обяви, че спира огъня. 

Представителят на министерството на отбраната на Донецката народна република /ДНР/ Едуард Басурин съобщи на нощен брифинг, че силите на опълчението на ДНР напълно са прекратили огъня.

Преди влизането в сила на примирието Владимир Путин е потвърдил в телефонни разговори с френския президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел важността от спазване на примирието.

Тримата ръководители ще разговарят и с украинския президент Петро Порошенко в неделя, за да се направи преглед по спазването на примирието.

Няколко артилерийски изстрела са се чули в Донецк малко след началото на примирието, след което рязко са спрели, предаде Франс прес.

Представителят на Генералния щаб на Украйна Владислав Селезньов съобщи за девет случая на обстрел от силите на опълчението в Донбас срещу позиции на украинските военни.

В събота Порошенко потвърди намерението си да въведе военно положение в Украйна, ако не бъде постигнат мир.

#примирие #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници