Механизъм в мозъка помага да преживеем разделите

Механизъм в мозъка помага да преживеем разделите
A A+ A++ A

В човешкия мозък има механизъм, който помага да се преживее разрива на интимната връзка и настройва човек на нови  отношения, установиха в американския университет Сейн Луис.

Тамошните специалисти проучвали как хората реагират на разделите и на началото на нови отношения. Доказано било също, че

мъжете и жените решават да скъсат с партньора по различни причини

Представителите на силния пол по-често скъсват с партньорката, ако тя е имала секс с друг мъж. От еволюционна гледна  тока този факт може да се обясни с това, че мъжът трябва да избягва възпитанието на чуждо потомство.

На свой ред,

жените по-често късали заради емоционална измяна

Те гледат да не загубят в бъдеще такива възможности  като помощ при възпитанието на детето и физическата защита, каквато предоставя мъжът.

Изследването на влюбените помогнало на учените да разберат как хората се справят със скъсване на връзката. При   влюбените хора е повишена активността в същите области на мозъка, както при наркоманите - в зоните, свързани с  удоволствието.

Раздялата може да се сравни с отърсването от кокаиновата зависимост

Сканирането на мозъка на хора, престанали да употребяват кокаин, показало, че те имат повече сиво вещество в сравнение с хората, които остават зависими. Очевидно, сред скъсването с партньора в мозъка също протичат изменения, които карат човека да продължава напред.

#здраве #мозък #раздяла #мозък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници