Енергийният министър представи стратегията ни пред американска делегация

Енергийният министър представи стратегията ни пред американска делегация
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи стратегическите бъдещи стъпки за енергийна стабилност у нас, по време на среща на високо равнище в рамките на работната група за стратегически диалог със САЩ в четвъртък.

За срещата в София пристигна Мелани Кендердайн, директор на Службата за енергийна политика и системен анализ към Департамента по енергетика на САЩ и съветник на секретаря по енергетика. В разговорите са участвали също посланикът на САЩ в България Марси Рийс, изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен, както и директорите на няколко държавни енергийни дружества.

Министър Петкова представи пред участниците в дискусията основните стъпки на българското правителство за гарантиране на енергийната сигурност в страната - работата по изграждане на интерконекторните връзки със съседните държави, както и стартиралият конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в блоковете „Силистар" и „Терес" в Черно море.

„Работим активно по изграждане на междусистемните връзки със съседните държави, като акцентираме особено на тази с Гърция, защото тя ще осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за нашата страна", подчерта министър Петкова. Тя запозна американските партньори с намерението на 29 май да бъде подписано окончателно инвестиционно решение по проекта.

По думите на министър Петкова връзката с Румъния трябва да бъде готова до края на тази година. „В ход са и дейностите по предпроектното проучване на интерконектора със Сърбия и очакваме нашите партньори да осигурят финансиране за изграждането на частта на тяхна територия", подчерта министър Петкова. Тя допълни, че предпроектното проучване на интерконектора Турция - България е готово и предоставено на турската страна.

Базирайки се на резултатите от проучванията в румънски териториални води, българското правителство има оптимистични очаквания за откриване на сериозни залежи на природен газ и нефт в Черно море. Затова и едно от първите му решения в енергийната област бе стартирането на конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в блоковете „Силистар" и „Терес".

„Разбираме важността на енергийната сигурност за вашата страна и за Европейския съюз и работим активно за подкрепа на този приоритет", подчерта Мелани Кендердайн. Тя представи пред участниците в дискусията аналитична разработка на Департамента по енергетика за планиране на стратегическите стъпки за осигуряване на повече енергийна сигурност в бъдеще. Докладът, чиято времева перспектива е до 2022-2023 г., поставя акцент върху преноса, съхранението и разпределението на енергия.

#Теменужка Петкова #Румъния #Гърция #Сърбия #Турция #Черно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"