Над 500 души блокираха пътя за Гърмен заради ромските набези

Над 500 души блокираха пътя за Гърмен заради ромските набези
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 500 души от Гърмен и Марчево блокираха пътят между двете села в неделя сутрин, както и този за архитектурния резерват "Ковачевица". Исканията им са за изселване на незаконно живеещите в гърменския квартал "Кремиковци" роми. "1000 души живеят в квартала. Предишният кмет Ахмед Башев ги настани с документ с невярно съдържание. Ромите опустошават всичко – лозя, поля, ниви. Изоставихме всичко", каза за БГНЕС Димитър Стоянов от село Марчево.

Протестиращите не пропускат нито един автомобил, заканват се да не мръднат цял ден от пътя, докато не бъде направена проверка на живущите в квартала. 

Малко след 11.30 часа протестиращите влязоха в кратък сблъсък със служителите на реда. Те се опитаха да влязат в ромския квартал. Няма пострадали.

Местните настояват държавата да заеме позиция по проблема. Те подчертават, че престъпността продължава и няма кой да я спре. По думите на недоволните вината не е само върху ромите, а и върху управляващите, които не предприемат мерки. Днес недоволните остават на пътя, а утре от 8:00 ч. ще блокират общината.

Припомняме, че днешният протест е предизвикан от сблъсъците между роми и българи в събота вечер. Скандалът избухнал заради високо пусната музика. Ромите пиели алкохол на пейката под чинара, а българите играели карти. Картоиграчите искали другата група да намали музиката, ромите не се съгласили и станало сбиване. "Положението става нетърпимо", оплака се местен жител. 

Осем души бяха арестувани, а трима бяха сериозно ранени след свадата в събота. В района има засилено полицейско присъствие.

#Гърмен #роми #полиция #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"