Нови лекарства борят коварния холестерол

Нови лекарства борят коварния холестерол
A A+ A++ A

Американската агенция за храните и лекарствата (АХЛ) препоръча Alirocumab, мощен понижаващ холестерола медикамент, което е обещаващо за допълнително намаляване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания.

Търговското наименование на илача е Praluent

произведено от френската лаборатория Sanofi и от Regeneron, САЩ.

Ако АХЛ реши да даде зелена на Alirocumab, това ще отбележи излизането на нов клас медикаменти срещу холестерола на пазар, държан в продължение на почти 30 години от статините - като Lipitor, които значително намалиха смъртността от сърдечно-съдови заболявания.

АХЛ трябва да се произнесе и за подобен медикамент на фармацевтичната лаборатория Amgen, САЩ, който логично следва да получи положително становище. 

И в двата случая процедури са еднакви - чрез

инжектиране под кожата на всеки две седмици

или всеки месец, което спомогна за намаляване на лошия холестерол с над 60%.

И двата медикамента неутрализират протеин, който ограничава черния дроб да премахва лошия холестерол от кръвта по различен от статините механизъм. Той е разработен преди десетина години чрез генетични изследвания.

Ефективността на новото лекарство ще бъде окончателно установена през 2017 г., когато станат известни резултатите от

масови клинични изпитания, които започват сега

Експерти на АХЛ препоръчаха до изчакването на окончателните данни използването на Evolocumab да бъде ограничено до определен кръг от хора. Става дума за такива, които са генетично предразположени да имат високи нива на холестерол и със съответния значителен риск от сърдечно-съдови заболявания, въпреки че приемат максималните дози статини.

Публикуваните по-рано предварителни данни са много обнадеждаващи. 

Ако тези два нови медикамента срещу холестерола бъдат одобрени от АХЛ, те могат да генерират повече от 2,5 милиарда долара годишно през следващите пет години, според експертни оценки на пазара.

#лекарства #холестерол #здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници