Външният зам.-министър на Гърция Цакалотос е възможният наследник на Варуфакис

Външният зам.-министър на Гърция Цакалотос е възможният наследник на Варуфакис
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заместник-министърът на външните работи на Гърция Евклид Цакалотос е сочен като най-вероятния наследник за поста финансов министър на страната. Това е съобщил високопоставен източник в гръцкото правителство пред Ройтерс.

По информация на Ройтерс сред възможните наследници на Варуфакис е и министърът на икономиката Георгиос Статакис.

Варуфакис подаде оставката си, като обясни, че така ще помогне на премиера Алексис Ципрас в преговорите с международните кредитори.

Изявлението на Варуфакис дойде изненадващо часове след значителната победа на правителството на референдума, с който гражданите отхвърлиха спасителните мерки на кредиторите. 61,31% от гласувалите се обявиха срещу предложенията на ЕК, ЕЦБ и МВФ - така, както ги призова правителството на премиера Алексис Ципрас и самият финансов министър Янис Варуфакис.

"Скоро след обявяването на резултатите от референдума, бях наясно с определени предпочитания на някои участници на Еврогрупата и някои "партньори " за моето..."отсъствие" от заседанията. Министър-председателят прецени, че това ще е потенциално полезно за постигането на споразумение. Поради тази причина аз напускам Министерството на финансите днес ", написа Варуфакис в блога си, след като обяви новината в своя Туитър.

Финансовият министър бе често в конфликт с кредиторите в преговорите през последните месеци, припомнят наблюдателите. Той самият бе с намерение да се оттегли от поста "безусловно", ако гърците гласуват "за" условията на кредиторите на днешния референдум - така бе заявил в интервю за германския в. "Билд" непосредствено преди вота.

Освен хвърлената от Варуфакис оставка, лидерът на опозиционната партия „Нова демокрация“ и бивш премиер на Гърция Андонис Самарас обяви, че също се разделя с поста си и напуска ръководството на консервативната партия. „Разбирам, че нашето голямо движение има нужда от ново начало. От днес аз напускам ръководството“, заяви Самарас.

#Гърция #Евклид Цакалотос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници