Няма индикации, че българите от Гърция ще се завърнат

Няма индикации, че българите от Гърция ще се завърнат
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин обяви, че в момента няма индикации, че българите, които работят в Гърция са готови да се върнат.

Калфин посочи, че правителството следи какво се случва в Гърция. По думите му рисковете за България са свързани основно с търговията, както и с българите работещи в Гърция, които са около 120 хиляди, а по време на летния сезон достигат и 200 хиляди. Вицепремиерът допълни, че голяма част от тези хора живеят трайно в Гърция и „непосредствена опасност няма”.

Ивайло Калфин каза още, че дори и да се стигне до връщането на част от българите работещи в южната ни съседка този потенциал на работещи хора може да бъде използван в областите, в които на българския пазар има дефицит на кадри, предаде "Фокус".

Вицепремиерът уточни, че голяма част от българите работещи в Гърция са заети в сферата на туризма, а в България има недостиг на хора с добра квалификация. Калфин даде за пример и сферата за домашните услуги. 

По-рано бившият социален министър Иван Нейков прогнозира, че ако се развият мрачните сценарии за съдбата на гръцката икономика, има риск десетки хиляди българи в Гърция да загубят работата си и да се върнат в България.

"Историята на българската миграция в последните 25 години показва, че когато една икономика изпадне в криза, първите работници, на които се показва вратата, са именно чуждестранните", посочи още Нейков, цитиран от "24 часа".

#Ивайло Калфин #Гърция #българи #работници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници