Министър Петкова е оптимист: Ще овладеем кризата в енергетиката

Министър Петкова е оптимист: Ще овладеем кризата в енергетиката
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е оптимист по отношение кризата в сектора. По думите й, проблемите ще бъдат овладени. "Правим всичко възможно, правителството има и волята, полага и усилията. КЕВР има много важната роля да определи цената на електроенергията в България. Българските граждани нямат основание да се съмняват в професионализма на комисията", изрази мнение министърът в ефира на БНТ в понеделник.

Тя определи, че има резерви, за да може да се стабилизира финансовото състояние на сектора без да се повишава цената на тока. Има възможности да се управлява така сектор енергетика, който да позволи да бъдат спрени течовете. Резервите, които обсъждахме с премиера и с работодателските организации и синдикатите на мерки, които отдавна сме обсъждали в правителството, подчерта Петкова.

С промените в Закона за енергетиката ще се въведе месечен сертификат, който КЕВР да издава всеки месец. Така ще се прави всеки месец сертификат за закупуване на енергията. Досега се е плащало само на годишна база. Сега енергията ще се изкупува само в размер, определен от комисията. От тази мярка ще се спести около 50-60 млн. лв. Друга мярка е свързана със Закона за ВЕИ-тата, поясни министърът. Петкова дори анонсира, че на база на тези резерви КЕВР би могла да определи по-ниска цена на тока.

Фонд сигурност на електроенергийната система ще се формира от 5% вноска от приходите от продажба на всички видове електроенергия. Идеята е този фонд да бъде управляван от управителен съвет, в него ще има 7 члена, коментира Петкова.

#Теменужка Петкова #ток #енергетика #Иван Иванов #КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници