Президентът връчва проучвателен мандат на БСП

Президентът връчва проучвателен мандат на БСП
ГЕРБ в лицето на лидера й Бойко Борисов върна проучвателния мандат за съставяне на правителство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение в Народното събрание в 11 часа в петък. Два часа по-късно на "Дондуков" 2 Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат на втората по численост парламентарно представена политическа сила – Коалиция за България.

В четвъртък след проведените консултации държавният глава връчи мандат за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарно представена партия. ГЕРБ в лицето на лидера й Бойко Борисов върна проучвателния мандат за съставяне на правителство.

Преди това, минути след 12 часа, парламентът прие оставката на правителството на Пламен Орешарски. Гласуваха 196 народни представители. „За“ отбелязаха 180 депутати - 93 от ГЕРБ, 55 от „Коалиция за България“ и 31 от ДПС. 8 депутати от КБ бяха „против“ и 8 (7 от КБ и 1 от ДПС) гласуваха „въздържал се“.

След консултациите Плевнелиев припомни, че парламентът ще бъде разпуснат на 6 август.

Той призова дотогава депутатите да се мобилизират за работа и да актуализират държавния бюджет, както и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). НС да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори и споразумения с други държави и финансови институции за външни заеми за финансова стабилизация, както и в предстоящите месеци да има работеща централна банка, която да бъде източник на доверие.

#БСП #мандат #връчва #президент #консултации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници