Ебола паника: Нов заразен в Нигерия

Ебола паника: Нов заразен в Нигерия
Заразата ебола взема нови жертви. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Въпреки предупрежденията на Световната здравна организация за скоростното разрастване на епидемията, в Нигерия има нов случай с вируса ебола. Така болните от заразата в африканската държава вече са 17. Това съобщи късно в понеделник министърът на здравеопазването на африканската страна Ониебучи Чукву, цитиран от Ройтерс.

Освен това 231 души са под наблюдение. Това е третият случай в град Порт Харкурт, където миналата седмица почина лекар, лекувал човек, който от своя страна е имал контакт с американеца от либерийски произход Патрик Сойър - първият регистриран случай на заболяването в Нигерия. Сойър пристигна от Либерия и припадна на летището в Лагос на 20 юли.

Промяната в посоката към Порт Харкурт показва колко лесно могат да бъдат подкопани усилията за възпиране на вируса, отбелязва Ройтерс. Нигерийското правителство реагира бързо в края на юли, предприемайки превантивни мерки, но един от хората, които са били в контакт със Сойър, не е спазил карантината и отишъл на изток в Порт Харкурт, посочва агенцията.

След това той се е възстановил от болестта, но е заразил лекаря, който го е лекувал, който пък от своя страна починал от ебола. Трети случай в Порт Харкурт е пациентка на лекаря, която се заразила от него.

По думите на здравния министър Ониебучи Чукву двама души, които са имали контакт с лекаря в Порт Харкурт, имат симптоми и са поставени в изолация, но добави, че предварителните изследвания за ебола са отрицателни.

#ебола #Нигерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници