Анкара наложи цензура върху медийното отразяване на заложническата криза в Истанбул

Анкара наложи цензура върху медийното отразяване на заложническата криза в Истанбул
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турското вътрешно министерство е наложило забрана заложническата криза в Истанбул да бъде отразявана в медиите. Забраната е издадена по силата на закон за извънредните ситуации, предаде агенция Anadolou. Подобна забрана може да бъде наложена от премиера или друг член на правителството, когато това е в интерес на националната сигурност или опазването на обществения ред.

По-рано двама въоръжени привърженици на антиправителствената групировка „Революционен фронт за освобождение на народа“ взеха за заложник турския прокурор Мехмет Селим Кираз.  Нападателите призоваха полицаите, които са отговорни за смъртта на Беркин Елван, ранен от полицаи по време на антиправителствените протести, да си признаят вината. Групата поиска още свързаните с инцидента полицаи да бъдат съдени от народен съд, а процесите срещу демонстрантите, участвали в протестите след раняването на Елван, да бъдат прекратени.

Похитителите бяха дали и краен срок на властите да изпълни исканията им.

„Няма проблеми. Преговарящите говорят с нападателите“, заявил е полицейският началник Селами Алтънок. Той не е разкрил самоличността на похитителите, но е уточнил, че са двама души.

В момента всички входове и изходи в съдебната палата са блокирани, а сградата е евакуирана. На мястото са пристигнали спецслужбите, линейки и пожарникари.

САЩ, Турция и ЕС определят „Революционен фронт за освобождение на народа“ като терористична група. През 90-те години на 20 век тя е поемала отговорност за многобройни атентати в Турция.

#Турция #турски прокурор #заложническа криза #похитители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници